Andere klachten
Vrouwen hebben vaak ook pijnklachten op andere plekken dan het bekken. Veel vrouwen in het onderzoek van Cecile Röst hadden knie-, heup- en voetpijn. Deze klachten waren er wellicht al voordat een vrouw bekkenpijn ontwikkelde, maar soms is het een gevolg van de veranderde bewegingspatronen ontstaan door bekkenpijn. Een goede therapeut zal bij het onderzoek niet alleen onderzoek doen naar de bekkenklachten, maar ook naar andere klachten. Het is belangrijk dat alle klachten in beeld worden gebracht om het best mogelijk herstel mogelijk te maken.
Onderzoek naar bekkenpijn en de symptomen
Tijdens een onderzoek uitgevoerd door Cecile Röst in 2016 werden 380 vrouwen met bekkenpijn onderzocht op pijn en symptomen in andere delen van het lichaam dan het bekken. 128 vrouwen waren zwanger, waarvan 38 van het eerste kind. Van de 259 vrouwen die niet zwanger waren en toch bekkenklachten hadden, hadden 44 vrouwen kinderen die ouder waren dan 5 jaar.
Vrouwen werd gevraagd of ze soms, vaak of altijd pijn hadden.
De resultaten van het onderzoek:
- Van de zwangere vrouwen beoordeelt 89% hun gezondheid als goed tot uitstekend, ondanks dat 88% van deze vrouwen ook lage rugpijn, 54% hoge rugpijn, 59% stuitpijn, 41% hoofd/nek/of arm had pijn, 46% been/voetpijn en 33% had ook buikpijn.
- Van de vrouwen die niet zwanger waren, beschouwt 79% hun gezondheid als goed tot uitstekend, ondanks het feit dat 90% van deze vrouwen lage rugpijn, 63% pijn in de bovenrug, 76% stuitpijn, 70% hoofd/nek/armpijn, 63% had been/voetpijn en 38% had ook buikpijn.