Hoe ontstaat bekkenpijn?


Veel factoren, niet alleen de mobiliteit van het bekkengewricht

Bekkenpijn ontstaat als gevolg van een combinatie van vele factoren. Tijdens de zwangerschap bereiden hormonale en fysieke veranderingen het bekken voor op de veranderingen tijdens de zwangerschap en bevalling. Hormonale veranderingen veroorzaken een normale ontspanning van het schaambot gewricht, de gewrichten van de onderrug en de gewrichten van het bekken aan de achterzijde. Hierdoor is er iets meer beweeglijkheid mogelijk in het bekken. Deze wordt door vrouwen meestal automatisch goed beheerd met spierondersteuning en aangepaste bewegingspatronen.

Bij ongeveer 40-50% van de vrouwen ontstaat er echter bekkenpijn, waardoor normale bewegingen pijnlijk kunnen zijn. Het is belangrijk dat vrouwen niet bang zijn voor deze verhoogde beweeglijkheid van hun bekkengewrichten. Het is een normaal verschijnsel en niet de oorzaak van het krijgen van bekkenpijn, als dat het geval was dan zouden alle vrouwen bekkenpijn ervaren tijdens hun zwangerschap en dat is niet het geval. 

Bewegingspatronen die de klachten in stand houden

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn is vaak te wijten aan de ‘minder nuttige’ beweegpatronen. Veel vrouwen vangen de vergrote beweeglijkheid van de bekkengewrichten en de groeiende buik op door het bewust of onbewust aanspannen van de spieren rondom het bekken: de strekkers van de lage rug, de bilspieren en de spieren van de bekkenbodem (anus, vagina en plasbuis). Dat zijn ook precies de plekken waar veel vrouwen pijnklachten ervaren.

Deze overmatige aanspanning van de spieren kan resulteren in de cirkel van angst en beperking: 

  • Er ontstaan pijnklachten als gevolg van fysieke of mentale (over)spanning
  • Zolang deze (over)spanning aanhoudt blijven de klachten
  • Een vrouw wordt angstig omdat ze zich door pijnklachten niet meer goed kan ontspannen
  • Hierdoor blijven de klachten aanhouden en wordt dit een beperking in het normaal functioneren, thuis, werk, sport en sociale activiteiten lukken niet goed meer

Handige patronen helpen

Kennis van bekkenpijn en de oorzaken hiervan is al het halve werk. Het aanpassen van houding en beweging naar helpende beweegpatronen de andere helft. Zo kan het lichaam zich herstellen en verdwijnen of verminderen de klachten snel. 

Controleer de afbeelding aan de linkerkant. Het laat zien hoe u de controle kunt herwinnen met behulp van goede houdings- en bewegingspatronen. De Rost Therapy™-aanpak pakt deze bewegingspatronen tijdens de zwangerschap effectief aan en resulteert in minder pijn, ondanks de toegenomen beweeglijkheid van het bekkengewricht.

Onderzoek

Onderzoek heeft een aantal factoren aangetoond die kunnen bijdragen aan het ontstaan van bekkenpijn tijdens de zwangerschap:

  • Een geschiedenis van rugpijn 
  • Psychologische factoren of trauma's uit het verleden 
  • Enkele specifieke sporten die in de jeugd worden beoefend: zwemmen, paardrijden of gymnastiek.

Er is meer onderzoek nodig om ons te helpen deze aanvullende factoren beter te begrijpen, en om andere te vinden.