Voor patiënten


  • Home
  • /
  • Voor patiënten

Heb je pijnklachten bij het schaambot, de heupen of de lage rug? 

Het kan zijn dat je bekkenpijn hebt...

Ben je zwanger, of pas bevallen? Heb je pijn in de lage rug, schaam- of liesstreek, zijkant van de heup, stuitje, billen of achterkant van het dijbeen? Als dat zo is, kunnen die pijnlijke heupen zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn zijn, een veelvoorkomend probleem dat zwangeren en vrouwen na de bevalling treft. Op deze website vind je informatie over bekkenpijn. Wij hopen dat u dit en onze app zeer nuttig zult vinden. Bekkenpijn is behandelbaar: lees verder om erachter te komen hoe.

Hoe weet ik of ik bekkenpijn heb?

Test jezelf

De volgende oefeningen zijn moeilijk uit te voeren bij bekkengordelpijn.

Oefening 1: Beenliften (stap 1)

Ga op de rug liggen en strek de benen. Probeer een van de benen een paar centimeter op te tillen en weer neer te leggen. Doe hetzelfde met het andere been. Als je geen bekkenpijn hebt, moeten beide benen licht aanvoelen en gemakkelijk op te tillen zijn.

Oefening 1: Beenliften (stap 2)

Als de vorige oefening moeilijk is; als het pijn doet, of als je het been niet gemakkelijk kan optillen, probeer dan het been op te tillen terwijl je de zijkanten van de heupen met de handen naar elkaar toe duwt. Is dit makkelijker? Als dat zo is, weten we dat extra ondersteuning of compressie aan de bekkenring nuttig kan zijn. De symptomen kunnen het gevolg zijn van een toegenomen beweeglijkheid van de sacro-iliacale gewrichten en/of het schaambot gewricht en een gebrek aan adequate spiercompressie of ondersteuning.

Oefening 2: Mat test

Probeer een klein voorwerp met de voet te verplaatsen, bijvoorbeeld door een stuk papier over de grond te schuiven. Als je pijn voelt in de lage rug of liesstreek, heb je mogelijk bekkenpijn. Om onze voet op deze manier te kunnen gebruiken, hebben we een goede, gecoördineerde ondersteuning van ons bekken nodig.

Oefening 3: Spreid de benen uit elkaar.

Ga op je rug liggen. Buig je knieën, maar houd je voeten plat op de grond. Probeer de knieën uit elkaar te bewegen richting de vloer, waarbij je de voetzolen naar elkaar toe brengt. Voor iemand met bekkenpijn kan deze oefening variëren van ongemakkelijk tot extreem pijnlijk. Je kan pijn voelen in het schaambeen, of in de binnenkant van de dijen, achter de heupen en billen, of in de lage rug. Vrouwen met bekkenpijn hebben in deze positie vaak het bewegingsbereik van de heup en het bekken verloren. Hoewel het misschien moeilijk of pijnlijk lijkt om te doen, weten we dat het herstellen van dit bereik zeer nuttig is bij het verbeteren van bekkenpijn.

Oefening 4: Ga een tijdje op een harde stoel zitten.

Zitten na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld na 15 minuten) is vaak pijnlijk voor vrouwen met bekkenpijn. Als je pijn krijgt in het stuitje, kan dit worden veroorzaakt door spanning in de bekkenbodemspieren, waardoor het stuitje schuin wordt getrokken.

Zoek een therapeut

Als je hulp nodig hebt, bekijk dan onze lijst met gecertificeerde therapeuten die wereldwijd zijn opgeleid in de Rost Therapy™-methode. Veel van onze gecertificeerde therapeuten beschikken over aanvullende kwalificaties, zoals bekkenbodemfysiotherapie, manuele therapie of osteopathie.