Symptomen van bekkenpijn


Bekkenpijn kan rondom het bekken worden gevoeld

Bekkenpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan op verschillende locaties rond het bekken worden gevoeld. De gebieden waar vrouwen pijn in hun bekken voelen zijn het schaambot aan de voorzijde, de lies, de binnenkant van het bovenbeen, de buitenkant van de heupen, de onderrug en de billen. Bekkenpijn kan beginnen tijdens de zwangerschap en kan voortduren tot in de periode na de geboorte, of kan zelfs pas na een bevalling beginnen. Ook kan het afwijken van ervaringen bij eerdere zwangerschappen. Pijn kan er constant zijn of kan komen en gaan.

Houding en beweging

Pijn of ongemak wordt vaak gevoeld nadat je een tijdje in een bepaalde houding bent geweest: b.v. na 10 minuten staan, 20 minuten zitten of na 60 minuten liggen. Pijn wordt vaak ook gevoeld bij het veranderen van houding, zoals zitten naar staan of omrollen in bed en kan venijnig aanvoelen. 

Wanneer moet je een arts of inwendig werkend bekkenfysiotherapeut raadplegen?

Raadpleeg de huisarts of verloskundige als er tekenen zijn van pijn, gevoelloosheid of zwakte in het onderbeen, de enkel, de voet of de tenen.

Als je een plotselinge verandering in de blaas- of darmfunctie ervaart, bijvoorbeeld urine- of darmincontinentie, vaginale of seksuele pijn of vaginale zwaarte of uitstulping ervaart, kan bekkenbodemfysiotherapie zeer nuttig zijn. Het is belangrijk om deze zorgen aan te pakken, omdat ze de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Je vindt een geregistreerd bekkenfysiotherapeut voor inwendige klachten op www.bekkenfysiotherapie.nl

Wanneer heb je (fysio/oefen)therapeutische hulp nodig?

Als je pijnklachten het moeilijk maken, kan een Bekkentherapeut Rost Therapy je helpen om pijnklachten te verminderen en te helpen weer controle over je bewegingen te krijgen. Een bekkentherapeut Rost Therapy is een fysiotherapeut met als specialisatie bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap. Behandeling met Rost Therapy is een uitwendige behandeling van het bekken.

We hebben alle ADL adviezen verzameld in de Rost Moves Mamas app, hier vind je dagelijkse bewegingen duidelijk schetst met foto's, teksten en do's en don'ts.