Bekkenpijn tijdens de zwangerschap


Wat is bekkenpijn?

In elk stadium van de zwangerschap, of zelfs na de bevalling, kan een vrouw pijn voelen in of rond het bekkengebied. Onder bekkenpijn verstaan we de pijnklachten die worden gevoeld in en rond de gewrichten aan de achterkant van het bekken, de lage rug en het schaambot aan de voorzijde. 


Waarom krijgen sommige vrouwen bekkenpijn?

Wanneer een vrouw zwanger is, produceert haar lichaam hormonen die ervoor zorgen dat de ligamenten rondom het bekken ontspannen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de gewrichten losser en flexibeler worden. Dat is normaal is tijdens de zwangerschap, want hierdoor kan de baby tijdens de geboorte gemakkelijk het bekken passeren. Er wordt gedacht dat een combinatie van hormonale en fysieke veranderingen samen met veranderingen in houdings- en bewegingspatroon bijdragen aan het ontstaan van bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Bekkenpijn komt voor bij ongeveer 45% van de zwangere vrouwen.

Waar wordt bekkenpijn gevoeld?

  • Aan de voorkant, waar de twee schaambotten samenkomen, bevindt zich een sterk gewricht dat de symphysis pubis wordt genoemd. Pijn die in of nabij dit gewricht wordt ervaren, wordt vaak symphysis pubis disfunctie of SPD genoemd.
  • Aan de achterkant van het bekken bevinden zich twee gewrichten die je heupbeenderen verbinden met het heiligbeen. Deze gewrichten worden de sacro-iliacale gewrichten genoemd.

Vrouwen kunnen alleen in één gebied pijn ervaren, zoals in één sacro-iliacaal gewricht of de symphysis pubis, of in veel gebieden rond het bekken. Bij veel vrouwen wordt bekkengordelpijn gevoeld als heuppijn (“pijnlijke heupen” tijdens de zwangerschap), lage rugpijn, bil- of bovenbeenpijn. De reden daarvan is dat de spieren rondom het bekken neigen naar een verhoogde basisspanning omdat deze bewust of onbewust worden aangespannen of vastgehouden als reactie op de pijnklachten.