Voor behandelaars


  • Home
  • /
  • Voor behandelaars

Bekkenpijn heeft invloed op de functie en kwaliteit van leven

Vaak voorkomend maar niet normaal

Bekkenpijn is een veel voorkomende aandoening die ongeveer 50% van de zwangere vrouwen wereldwijd treft. De aandoening treft vrouwen zowel fysiek als emotioneel. Tijdens de zwangerschap worden de ligamenten van de bekkengordel en het bindweefsel mobieler, waardoor het bekken meer mobiliteit krijgt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Vrouwen met bekkenpijn hebben een verminderde tolerantie voor langdurig staan, zitten en lopen. Ze ervaren vaak pijn bij het langdurig aanhouden van houdingen en bij bewegingsovergangen, zoals van zitten naar staan. De symptomen variëren van mild en incidenteel tot ernstig met aanzienlijke beperkingen in het dagelijks functioneren.

De symptomen kunnen in de loop van de dag of in de loop van de tijd qua locatie of ernst veranderen. De slaap wordt verstoord wanneer het draaien of liggen in bed pijnlijk is. Zwangere vrouwen en postpartumvrouwen noemen deze pijn vaak ‘pijnlijke heupen’, zwangerschaps-ischias of ‘schaambeenpijn’ (de beruchte disfunctie van de symphysis schaambeen).

Het bekken is niet kwetsbaar

Het is vaak moeilijk om te weten waar je moet beginnen als je werkt met iemand met acute rug en schaambotpijn, vooral tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen van hun arts/ verloskundige/ fysiotherapeut te horen dat rugpijn een normaal onderdeel van de zwangerschap is, of dat er niet veel aan gedaan kan worden omdat ze zwanger zijn. Niet alleen dat, maar ze krijgen ook te horen dat hun bekken ‘onstabiel’ is, dat ze ‘voorzichtig moeten zijn’ en dat ze ‘hun activiteit moeten beperken en pijnlijke bewegingen moeten vermijden’, wat allemaal angst en pijn in stand houdt. Onze online en praktische cursussen geven therapeuten het vertrouwen om deze patiënten te behandelen. Rost Therapy™-technieken zijn eenvoudig te integreren in de praktijk en deelnemers kunnen deze aanpak onmiddellijk gaan beoefenen.

Bekkenpijn kan blijven bestaan

Hoewel de algemene prognose voor bekkenpijn goed is, kan dit multifactoriële pijnsyndroom postpartum en zelfs vele jaren daarna functionele beperkingen veroorzaken. Uit recent onderzoek van Elden (2016) blijkt dat tien procent van de onderzochte bevolking (N=371) tot 11 jaar na de bevalling nog steeds last heeft van bekkenpijn. Wanneer bekkenpijn hardnekkig wordt, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor de algemene gezondheid en het welzijn van vrouwen, hun families en de samenleving.

Waarom Rost-therapy™?

In de literatuur worden de volgende behandelmethoden om bekkenpijn te verlichten genoemd: fysiotherapie, manuele therapie en oefeningen, er zijn weinig onderzoeken zijn die schrijven over specifieke, effectieve benaderingen.

De Nederlandse manueeltherapeut Cecile Röst heeft tijdens alle drie haar zwangerschappen zelf bekkenpijn gekregen. Tijdens haar derde zwangerschap ontwikkelde ze een programma van oefeningen en behandeltechnieken dat haar vermogen om weer normaal te functioneren in haar dagelijks leven verbeterde, iets wat ze tijdens haar eerste twee zwangerschappen niet kon. De therapie was ook effectief voor vele andere zwangere en postpartumvrouwen. Cecile Röst consolideerde haar aanpak door middel van gepubliceerd onderzoek en blijft onderzoek doen. Hoewel het onderzoek van Cecile Röst zich richtte op peri-partumpatiënten, is deze aanpak ook klinisch nuttig bij de behandeling van acute en chronische sacro-iliacale en schaambeenpijn bij mannen en bij vrouwen die niet zwanger zijn.

Beoordeling van bekkenpijn

De beoordeling moet gevalideerde functionele en psychosociale vragenlijsten omvatten, en een subjectieve en objectieve beoordeling. Meer details vindt u in onze online cursus.

  • In het onderzoek worden zestien schalen gebruikt om PGP-symptomen te meten.
  • De Overall Complaints Index is ontwikkeld door Cecile Rost (gescoord op 15) en heeft een hoge correlatie met QBPDS en PMI (pijnmanagementindex). Deze vragenlijst is eenvoudig en snel af te nemen en is gebaseerd op functie.

Wanneer het totale klachtenniveau > 4 is, is het belangrijk dat de patiënt Rost Therapy™ krijgt. In één van de vervolgstudies van Röst (Rost et al. 2006) werd gevonden dat hoe hoger de OCI tijdens de zwangerschap bij inname van fysiotherapie, hoe meer sessies er postpartum nodig waren. Vroegtijdige interventie kan helpen om disfunctionele motorische patronen zo snel mogelijk te voorkomen en langdurige symptomen te voorkomen.

Een effectieve methode

Patiënten reageren zeer goed op Rost Therapy™. Rost Therapy™ is dé methode voor de behandeling van patiënten met bekkenpijn in Nederland en is algemeen bekend geworden onder fysiotherapeuten en vrouwen met bekkenpijn in Europa en Noord-Amerika sinds Cecile de therapie 25 jaar geleden ontwikkelde. Tot nu toe zijn ruim 4.000.000 therapeuten in de methode opgeleid, waarvan 1000 sinds het online cursussysteem een paar jaar geleden van start ging.

Met Rost Therapy™ kunnen patiënten snel en gemakkelijk hun dagelijkse activiteiten hervatten wanneer zij de houdingen en motorische patronen gebruiken die wij in het boek en de app adviseren. Beide zijn beschikbaar in verschillende talen. Sommige vrouwen vinden de aanbevelingen aanvankelijk moeilijk en pijnlijk: deze vrouwen zullen meer baat hebben bij een rechtstreekse samenwerking met een bekkentherapeut Rost Therapy. Geregistreerde bekkentherapeuten Rost Therapy kan je vinden in onze database Vind een Therapeut.

Door Rost Therapy™ kunnen vrouwen met bekkenpijn de controle over het bekken terugkrijgen, gemakkelijk en met minder pijn bewegen. De meeste vrouwen hebben slechts drie of vier sessies nodig om de bekkenbalans te herstellen, hoewel vrouwen met ernstigere klachten vaak meer nodig hebben.

Vroegtijdig ingrijpen is het beste

Wanneer een vrouw postpartum moeite heeft met het dagelijks functioneren, is een combinatie van manuele therapie, oefentherapie en dry needling een veel voorkomende en effectieve combinatie. Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging worden aangemoedigd om de vrouw met een minimum aan medische hulp controle over haar symptomen te geven. Wij geloven dat vroege interventie het beste resultaat oplevert met het minste aantal bezoeken. Wachten tot de symptomen ernstig zijn, is niet nodig en maakt de hele ervaring moeilijker voor vrouwen die bekkenpijn ervaren.

Wanneer bekkenpijn aanhoudt

Rost Therapy™ kan effectief zijn, zelfs als de symptomen al jaren aanhouden. Een klein percentage van de vrouwen heeft langere of frequentere therapeutische sessies nodig. Er kunnen co-morbiditeiten aanwezig zijn (reumatisch, endocrien, bindweefsel, wijdverspreide lichaamspijn (FM), maar ook stemmingsproblemen, verdriet en verlies en fysieke of emotionele trauma's uit het verleden). Onze bekkentherapeuten Rost Therapy onderzoeken de patiënt uitgebreid en omdat zij het hele plaatje kunnen overzien, zullen ze gerichte therapie op maat kunnen bieden. 

Onderzoek naar bekkenpijn

Bekkenpijn is goed onderzocht en er verschijnen wekelijks nieuwe publicaties: onderzoeken over klinimetrie, pathologie, etiologie en prognose. Het Rost Therapy™ instituut is actief betrokken bij klinisch onderzoek. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en onze Instagram pagina voor de laatste updates over onderzoek naar bekkenpijn en coccygodynie, plus cursusinformatie en nuttige tips.


Blijf op de hoogte


Ben je een gezondheidsprofessional? Sluit je aan bij onze +2000 RT-communityleden voor updates over onderzoek naar bekkengordelpijn en aankomende cursussen.

LET OP: WE WERKEN NU AAN DEZE SITE. NEDERLANDSE CURSUSSEN ZIJN AAN TE SCHAFFEN OP WWW.ROSTTHERAPY.COM TOT DEZE WEBSITE KLAAR IS.

Online trainingenPraktijkdagenInformatie voor therapeuten