Rost Moves Mamas


  • Home
  • /
  • Rost Moves Mamas

Bekkenpijn heeft invloed op het dagelijks leven

Bekkenpijn treft regelmatig zwangere vrouwen en vrouwen na de bevalling. Het heeft invloed op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Helaas worden symptomen vaak niet herkend of op de juiste manier behandeld. Uit een onderzoek van Pierce (2012) blijkt bijvoorbeeld dat, hoewel 71% van de zwangere vrouwen hun (fysio)therapeut vertelde over de ervaren bekkenklachten, slechts 25% een passende behandeling kreeg. Veel vrouwen vertelden hoe hun toestand door hun zorgverleners werd genormaliseerd; ze kregen bijvoorbeeld te horen dat rug-, heup- en pijnklachten van het schaambot een normaal onderdeel van de zwangerschap waren en dat deze na de bevalling waarschijnlijk beter zouden worden. We weten dat ongeveer 45% van de zwangere vrouwen bekkenpijn zal ontwikkelen. Als bekkenpijn een “normaal” onderdeel van de zwangerschap zou zijn, zou elke vrouw bekkenpijn hebben, wat niet het geval is.

Het is belangrijk om te weten dat bekkenpijn over het algemeen  na de bevalling verbetert. Wat echter niet altijd bekend is, is dat dit tijdens de zwangerschap sterk verbeterd kan worden met behandeling en houdingsadvies. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen met bekkenpijn zich gehoord voelen en dat hun zorgen worden aangepakt met een effectieve behandeling, zodat zij van hun zwangerschap kunnen genieten.

De Rost Therapy™ methode is een zeer effectief behandelprogramma met snelle en blijvende resultaten. Binnen een paar weken kan de meerderheid van vrouwen terugkeren naar normaal functioneren, werken en sporten. Slechts een klein percentage van onze patiënten heeft na de bevalling nog behandeling nodig. Soms hebben zwangeren of pas bevallen vrouwen emotionele problemen, wat het herstel kan beïnvloeden. In dit geval is het zelfs nog belangrijker om zorg te zoeken. Bekkentherapeuten Rost Therapy™ zijn opgeleid om het hele plaatje te herkennen en hulp te bieden bij herstel van bekkenklachten. 

Onderzoek naar de therapie

De meeste vrouwen herstellen goed van bekkenpijn in de postpartum periode. Østgaard, 1991 ontdekte dat 1 op de 3 vrouwen met zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn geen symptomen had in de eerste maand na de bevalling. Hij ontdekte echter ook dat 7 tot 18 procent van de vrouwen zes maanden na de bevalling nog ernstige bekkenpijn ervaarde. Hoewel dit een klein percentage lijkt te zijn, kunnen veel van deze vrouwen chronische klachten ontwikkelen die jaren kunnen aanhouden.

In 1996 werden 870 zwangere vrouwen behandeld met Rost Therapy™. Gemiddeld kregen zij tijdens de zwangerschap drie tot vier behandelingen en kregen zij het advies om thuis een oefenprogramma te volgen en dagelijks het houdingsadvies te oefenen. Van de 430 vrouwen, 18 maanden postpartum, had slechts 2 procent (7 vrouwen) ernstige symptomen op het moment dat de vragenlijst werd ingevuld.

Bovendien waren vijf van de zeven vrouwen op het moment van de vragenlijst aan het einde van een volgende zwangerschap of net postpartum, had de zesde vrouw een depressie en had de zevende de therapie niet gevolgd. De naleving en het succes van het oefenprogramma waren hoog: 424/430 vrouwen meldden baat te hebben gehad bij Rost Therapy™ en velen boden zich vrijwillig aan om het positieve resultaat van de therapie met anderen te delen. Lees hier het onderzoek. 

Opnieuw zwanger

Veel van de vrouwen die met Rost Therapy™ werden behandeld, werden opnieuw zwanger. Sommigen kregen opnieuw bekkenpijn, maar gingen naar hun therapeut voor een of twee opfrissessies. De meerderheid van de vrouwen had de klachten snel onder controle en kon hun dagelijkse activiteiten weer uitvoeren. Het geeft mij als therapeut veel voldoening om vrouwen te kunnen helpen hun functioneren te verbeteren en grip op de klachten te krijgen. Het is ook heel inspirerend om te zien hoe sterk en vastberaden vrouwen zijn, ondanks het ervaren van pijn en beperking in functioneren. Met de behandeling kunnen vrouwen de op hun functioneren terugkrijgen en genieten van hun zwangerschappen, baby's, het moederschap en meer!