Vragenlijsten


  • Home
  • /
  • Vragenlijsten

1. Overall Complaints Index (OCI)

Deze schaal om de ernst van bekkenpijn te meten werd in 2002 gemaakt. Geconfronteerd met de vraag van Professor Bart W. Koes van de Erasmus Universiteit Rotterdam: 'Het lijkt erop dat u geen pijnmeetschaal hebt gebruikt in het voor dit onderzoeksproject gebruikte beoordelingsformulier, ben Klopt dat?’ Oeps, dat was een ongemakkelijk moment! Cecile Röst moest snel nadenken: de professor had volkomen gelijk, ze was verbijsterd waarom zij (noch haar collega’s die hadden geholpen bij het verzamelen van gegevens van meer dan 1500 zwangere en postpartumvrouwen, met behulp van het gestandaardiseerde beoordelingsformulier) niet hadden opgemerkt dat een VAS of De NRS-schaal werd weggelaten. Geen excuus, ze moest een andere manier bedenken om de functie op de deadline te meten.

Er waren vijf vragen over het dagelijks functioneren die door alle patiënten waren beantwoord. Gesteund door de professor en haar andere co-auteurs bedacht Cecile een schaal om de functie te meten. En daar was het dan: de index voor de algehele ernst van klachten tijdens dagelijkse activiteiten. De resultaten zijn gepubliceerd in Spine 2004 Rost et al. Bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Het bleek een nuttig meetinstrument in de dagelijkse praktijk: niet alleen was het gemakkelijk te gebruiken en zeer snel in te vullen, de zogenaamde OCI bleek ook voorspellende waarde te hebben in de vervolgstudie, gepubliceerd in Acta Obstet 2006 Rost et al. Prognose bij vrouwen met bekkenpijn Hoe hoger de score (totaalsom van 5 vragen) bij de fysiotherapie-intake, hoe groter de kans op langdurig herstel na de bevalling.

Conclusie: Wacht niet met het bezoeken van een Bekkenpijn therapeut Rost Therapy als je zwanger bent en last hebt van bekkenpijn (een totaalscore van 4 op de OCI is een teken om hulp te zoeken). Hoe eerder je zorgt dat je klachten onder controle hebt, hoe makkelijker je zwangerschap (beter functioneren, minder pijn) en hoe korter de periode dat je klachten zult hebben als moeder van je pasgeboren baby!

2. Overall Complaints Index – Bekkenpijn (OCI – PGP)

In 2017 werd door Cecile Röst een nieuwe vragenlijst opgesteld om de ernst van bekkengordelpijn te beoordelen: de OCI-PGP. De vragenlijst is ontwikkeld en gevalideerd voor de Nederlandse populatie van vrouwen met zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en heeft hoge statistische kwaliteiten.
Alles over deze index vindt u hier:

Development and Validation of an Overall Complaints Index for Pelvic Girdle Pain-abstract

Scoreform OCI-PGP

OCI-PGP-questionnaire